Controlul fricii și anxietății

Metode psihologice


Organizarea si metodelele noastre de abordare – sunt in mare măsură diferite fata de cabinetele pe care dumneavoastră le-aţi cunoscut până acum.
  1. Prevenirea fricii. « Frica de dentist » se referă la frica de durere sau anticiparea ei, la frica de necunoscut, la frica de invazie a unui spaţiu intim, la neîncredere sau frica de a fi mintit , la frica de pierdere a controlului asupra situaţiei. Uneori frica nu are nici o explicaţie in antecedente ci face parte din insăşi vulnerabilitatea generală a copilului. Prevenirea fricii se face prin evitarea procedurilor dureroase si printr-o comunicare si explicare eficienta si pe intelesul lor a tuturor procedurilor.
  2. Step by step. Daca copilul dv este prea mic sau nu este pregatit pentru a accepta tratamente, noi il putem ajuta prin terapia step by step. Uneori rezultatele sunt evidente imediat, alteori ele se lasa asteptate. Un copil de 3 ani poate sa aiba nevoie de cca 200 minute(repartizate in cateva sedinte) pana sa accepte complet si sa aiba o atitudine pozitiva pentru tratamentele stomatologice.
  3. Familiarizarea. A face pe copil sa se simta intr-un mediu familiar este una din datoriile noastre de baza. Uneori, un copil devine cooperant prin simplul fapt ca asista/vede pe alt copil de varsta lui cum coopereaza cu echipa noastra.
  4. Desensibilizarea. Un copil care a trecut printr-o experienta traumatizanta medicala sau stomatologica (la un alt cabinet) are nevoie sa ii oferim o serie de experiente pozitive pentru a-i castiga increderea si recastiga atitudinea de acceptare a tratamentelor.

Metode farmacologice


  1. Inhalosedarea
  2. Cand se recomanda inhalosedarea?
  3. Alte metode de sedare

Controlul durerii la copii

  1. Fara injectie. Terapia Atraumatic Restorative Treatment (ART) este o metoda terapeutica recunoscuta de OMS in 1994 care se bazeaza pe principiul non invaziv al conservarii in totalitate a tesuturilor sanatoase si a indepartarii tesuturilor dentinare degradate din caria dentara dupa inmuierea lor cu ajutorul unor geluri biologice cu calitati detergente pana la tesut dentar sanatos sau cat mai aproape de acestea. Freza si anestezia locala nu mai sunt necesare, o chiureta- lingurita Black -si lavajul cu antiseptice sunt suficiente . Materialele de obturatie sunt din noile generatii de Glasionomeri 3 M Espe (Germania), Voco (Germania), Ultradent(SUA) , GC, Fuji (Japonia), etc
  2. Cu sistem injectie CAIO
error: Content is protected !!